Klassendag is de speciale Monumentendag voor de jeugd van de Woerdense basisscholen. De dag zal in 2017 voor de zevende maal worden georganiseerd door de Stichting Open Monumentendag, samen met KUVO en Stichting Gilde Woerden.

Monumentje voor Woerden

Al heel wat jaren is de culturele sector in en rondom Woerden zeer actief en enthousiast betrokken bij dit evenement, met meer deelnemers dan in de grote steden. Vrijdag 8 september zullen circa 950 leerlingen op 8 uitgestippelde routes kennismaken met verschillende monumenten. Er zijn vier wandelroutes door het centrum van Woerden, één fietsroute van Woerden naar Kamerik en drie wandelroutes door Harmelen en Kamerik.

Verborgen geschiedenis

De routes zijn vooral bedoeld als een ontspannen aansporing om scholieren zich bewust te laten worden van wat er in hun woonomgeving allemaal aan historie te vinden is. Gebouwen en plekken  waar ze al ontelbare malen voorbij gelopen of gefietst zijn. Elke route gaat langs diverse monumenten, monumentale plekken en uit historisch oogpunt boeiende plaatsen. Bij iedere route  wordt er op 2 momenten een (zeer kort) bezoek gebracht aan een monument.

Bevlogen vrijwilligers

In de monumenten krijgen de kinderen dan een "bliksemrondleiding" van vrijwilligers die meestal ook een speciale band met het monument hebben. Dit jaar is er bijvoorbeeld voor het eerst een bezoek aan de Petrustoren in een route opgenomen, inclusief een bezoek aan het carillon en, bij  gunstig weer, een rondgang op de torenschans. Op de diverse routes zijn het verder de leden van  lokale, historische organisaties, het Gilde en  medewerkers van KUVO, die de leerlingen wijzen op  opmerkelijke, bijzondere en unieke plekken en gebouwen. Hopelijk leidt dit ook dit jaar weer tot een nog grotere interesse in ons erfgoed en gaan leerlingen nog eens terug naar een monument voor een  meer uitgebreide kennismaking.